Bymuseer fortæller historier

Enhver by med respekt for sig selv har selvfølgelig et bymuseum. Det er her byens historie fortælles med billeder, kort, genstande og fortællinger. I nogle byer helt tilbage til de tidligste tider med borganlæg, handel og told, eller om bestemte områder, som har haft betydning for byen gennem historien. Det er historier om byer, som voksede på grund af god beliggenhed, på grund af fiskeriets muligheder eller på grund af handel, og hver by har sin helt egen historie, der er et besøg værd.
Mange bymuseer er beliggende i historisk interessante bygninger. Det kan være en gammel købmandsgård, i arkitekttegnede huse, i gamle møller og tilsvarende, der gør at selve bygningen oser af den historie, som museet er med til at fortælle.9159207156_e918e318e4_b
Man kan se gamle stik over byen, som den så ud før i tiden og malerier, hvor kendte bygninger ses, som de står i dag, bare i andre omgivelser. Desuden finder arkæologiske fund også vej til museerne, hvor alt fra madpakker, der er fundet inde i mure, til skeletter, der fortæller om døden i byerne i både krigs- og fredstider.
Det er kompakt historie om en by og dens omegn. Historier om helt almindelige mennesker, der er født, opvokset og døde i byen, om deres erhverv gennem tiderne, og byernes militære forlægninger og deres betydning.
Man får billeder taget af private. Der er tale om billeder fra dagligdagen, fra livet og handlen i byen, billeder fra private hjem, billeder fra skoler og alt andet, som byerne indeholder, og det er genstande som gamle skilte fra sadelmageren og slagteren, der understreger, at handlen blomstrede.
Alle byer har en blomstrende og spændende historie, og da ikke to byer er ens, kan man få stor fornøjelse af at besøge bymuseer og egnsmuseer over hele landet og få et spændende indblik i Danmarks historie, og hvordan hver enkelt by har udviklet sig over tid.